fredag den 3. december 2010

Lobbyarbejdet er i fuld gang

En meget stor del af det, at være til klimatopmøde handler om lobbyarbejde - i bund og grund er det det, vi allesammen er her for. I vores delegation har vi to policy-arbejdsgrupper som i starten af ugen udviklede en politik på hver deres emne og nu bruger alle deres kræfter på at få politikerne med på vores politik, så vores forslag kan ende i den endelige tekst.

Vores politik om kvinder og klima
Den ene arbejdsgruppe arbejder på linket mellem kvinders rettigheder og klimaforandringer. Syv ud af 10 af verdens fattigste er kvinder og det er dem, der rammes aller hårdest af klimaforandringerne. Det synes vi skal anerkendes i klimaaftalen, f.eks. ved at der afsættes penge til projekter som støtter kvinder i ulandende og gør dem i stand til at overleve under de nye vilkår klimaforandringerne giver dem. Undersøgelserne viser nemlig, at man får størst resultat for bistandskronerne, hvis man invisterer i kvinderne i et lokalsamfund.


Én måde at forsøge at få indflydelse på, er at lobby politikerne. En anden er, at optræde i medierne - det gør vi ret meget!

Vores politik om uddannelse
Den anden gruppe arbejder med en politik omkring artikel 6 i klimaaftalen - det er en artikel, der handler om uddannelse, og da spejderbevægelsen er en af verdens største udbydere af det man kalder "non-formal education" er vi meget interesseret i at dette oprioriteres i forhandlingerne. Uddannelse - både i skole og i ungdomsforeninger - kan være med til at lære børn og unge over hele verden at håndtere klimaforandringerne og derfor er det vigtigt.

Et møde med ministeren
Og hvordan får man så den officielle danske delegation med på vores idéer? En metode er at løbe ind i Klima- Energi- og Ligestillingsminister Lykke Friis helt tilfældigt og sætte et møde i stand - det var den taktik vi valgte!

Således troppede min danske meddelegerede Trine og jeg op i den fjerneste ende af Moon Palace, hvor politikeren og hendes to medarbejdere havde bedt os mødes. Det viste sig at stedet her er temmelig stort - jeg tror vi gik igennem næsten 2 kilometers laksefarvet golf resort før vi kom frem! Da vi nåede frem til stedet - en restaurant på strandkanten med tilhørende pool - var ministeren optaget af et møde med nogle kinesere nede på stranden - men det fik hun heldigvis hurtigt afsluttet, så hun kunne komme op og snakke med os.


Lykke Friis var vild med vores t-shirts med et citat fra COP 15 - så vi gav hende venligst lov til at tage dette billede med os... :)

Ja, jeg har jo selv været spejder...
Vi havde et meget afslappet og hyggeligt møde med Lykke Friis og hendes to medarbejdere, hvor vi fik god tid til at fremlægge vores synspunkter. Det virkede til at de alle var ret overraskede over, at vi kom her som spejdere og rystede policy papers ud af ærmet!
Vi brugte en del tid på at forklare vores forslag til artikel 6, fordi netop denne artikel skal på forhandlingsbordet i morgen formiddag. Ministeren vidste ikke lige hvad artikel 6 var (den slags har hun folk til - hele 75 forhandlere, embedsmænd osv. er der i den danske delegation!), men hun var helt klart med på de pointer vi har i vores politik. Som hun sagde: "Jeg har jo altid sagt, at de evner jeg har indenfor ledelse er grundlagt i min tid som spejder." Hun lovede at bringe vores policy-paper videre til den ansvarlige dansker, og forhåbentligt tager han det med til forhandlingerne i morgen.

På samme måde har de andre piger fra vores delegation haft møder med deres officielle delegerede, så der nu er forhandlere fra et bredt udsnit af hverden.
som alle er blevet præsenteret for den samme politik. Sådan foregår det altså helt konkret, når vi prøver at få indflydelse på forhandlingerne hernede!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar